Politie taaltest

De politie taaltest is een onderdeel van de politietest. De test is een onderdeel van deel A van de politietest en zal af worden genomen als je gaat solliciteren voor de functie van politievrijwilliger, surveillant, (hoofd) agent of politievrijwilliger.

Inhoudsopgave


Onderdelen taaltest

Er zijn verschillende onderdelen die bij de taaltest horen en dat zijn de voortoets, lezen en schrijven. Deze onderdelen worden nu nader toegelicht. Hierdoor weet je wat je kunt verwachten als jij deze test moet maken.

Deel 1 de voortoets

Het eerste onderdeel van de politietest is de voortoets. Vervolgens komen lezen en schrijven aan bod. Je begint eerst met de voortoets en deze bestaat uit vier teksten. Let op, want de teksten zijn onvolledig en er staan bijvoorbeeld halve woorden in. Het is dan aan jou om de woorden af te maken. Belangrijk om te weten is dat je  daarbij goed dient te kijken naar het aantal puntjes. Als er bijvoorbeeld drie puntjes staan dan wil dat zeggen dat er drie letters ontbreken. Het zijn vaak eenvoudige opgaven, maar ze worden wel steeds moeilijker. Het is belangrijk dat je de woorden altijd afmaakt. Met name in het begin zul je direct zien wat er ingevuld moet worden. Maar controleer je antwoorden altijd, om te kijken of het aantal puntjes overeenkomt met de letters die je invult. Als je het eerste onderdeel hebt afgerond, kun je door naar het tweede onderdeel.

Deel 2 lezen

Na de voortoets komt het onderdelen lezen aan bod. Het is een leestoets en deze bestaat uit een aantal teksten en daarbij horen meerkeuzevragen. Het is aan jou om dan de vragen te beantwoorden, maar daarvoor moet je de teksten eerst goed doorlezen. Het is eigenlijk het begrijpend lezen, dat je wel zult kennen van de basisschool. Secuur lezen is nodig om de vragen goed te kunnen beantwoorden. Met onze tips kun je er zeker het beste van maken. Daarbij raden we je aan om sowieso te oefenen, dan weet je een beetje wat je kunt verwachten.

  • Het eerste wat je gaat doen is een tekst scannen, dit doe je voordat je gaat lezen. Je let hierbij op de titel, maar ook op de tussenkoppen en de dikgedrukte woorden. Er kunnen ook foto’s of afbeeldingen in de teksten voorkomen, deze bekijk je dan ook. Je krijgt hierdoor al een beeld waar de tekst over gaat.
  • Je bepaalt vervolgens je aanpak. Welke aanpak bij je past hangt van jou af. Je kunt na het scannen de tekst eerst intensief en zorgvuldig lezen. Dan lees je de vraag die je moet beantwoorden. Misschien weet je het antwoord nog of ga je de tekst nogmaals lezen en dan op zoek naar het antwoord. Je zou na het scannen ook meteen de vraag kunnen lezen. Na het lezen van de vraag ga je de tekst aandachtig lezen en dan weet je dus waar je op moet letten. Je gaat hierbij de tekst zoekend doorlezen. Welke strategie past bij jou?
  • Nog een tip is om na te gaan of dat het over feiten of meningen gaat. Welke verbanden zijn er in de tekst, oorzaken en gevolgen? Wat is het doel van een tekst, puur informeren of echt overtuigen? Dit kun je pas beoordelen als je de hele tekst hebt doorgelezen.

Deel 3 schrijven

Na het lezen komt het onderdeel schrijven aan bod. Deze test bestaat uit een aantal opdrachten en begint altijd gemakkelijk. Het worden steeds moeilijkere opdrachten. Je wordt beoordeeld op een paar punten. Daarbij wordt eerst de inhoud beoordeeld. Er wordt gekeken naar de opbouw van de tekst, naar de leestekens, naar de werkwoordspelling, je woordenschat, de algemene spelling en naar de grammatica. Een paar tips:

  • Let er op dat je bij deze opdracht geen internettaal gebruikt.
  • Gebruik geen afkortingen.

Oefentest taaltest politie

Loading...

tips woordenschat vergroten

Het is van belang dat je blijft proberen om je woordenschat te vergroten. Je kunt de woordenschat vergroten op een aantal manieren:

  • Zorg dat je regelmatig leest. Er zijn verschillende dingen die je kunt lezen zoals boeken of kranten. Maar je kunt ook het nieuws lezen. Je komt vanzelf woorden tegen die je niet kent en die woorden zoek je dan op. Hierdoor kun je dus je woordenschat vergroten. Je merkt dat je hierdoor de taaltest een stuk gemakkelijker kunt maken. Als je woorden niet kent kun je ook de betekenis opschrijven en vervolgens de woorden met betekenis regelmatig doorlezen.
  • Nieuwe woorden gebruiken zal je ook helpen om je woordenschat te vergroten. Als je veel leest en je voert veel gesprekken met anderen, dan leer je vanzelf nieuwe woorden. Je kunt de woorden in het dagelijks leven gebruiken en daar zul je dan ook veel van leren.
  • Ook het maken van kruiswoordpuzzels, het zoeken naar synoniemen vergroot je woordenschat.
  • Als je teksten, verslagen of brieven moet schrijven, zoek dan naar andere woorden dan je gewend bent te gebruiken. Vervang woorden door nieuwe woorden met dezelfde betekenis.

Nog meer politie taaltesten oefenen

Wil je nog meer politie taaltesten oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan