Your code here Rollenspel sollicitatie

Rollenspel sollicitatie

Rollenspel sollicitatie

Rollenspel sollicitatie, waar denk je aan? Tijdens een sollicitatie krijg je veel vragen en soms wordt er ook gevraagd deel te nemen aan een rollenspel. Om je daar op voor te bereiden raden we je aan om dit artikel door te nemen. Zo heb jij een beeld van wat je kunt verwachten en zo kun je je ook voorbereiden op de sollicitatie en het rollenspel.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Wat houdt het rollenspel in?

Voorbereiding van het rollenspel

Als een rollenspel voor stress zorgt

Wanneer jij te horen krijgt dat je voor je assessment naast de vele andere onderdelen ook een rollenspel moet spelen en een interview moet houden en wanneer jij daar onrustig door wordt, ga online en oefen. Oefen diverse rollenspellen waarin jij verschillende personen bent.

Ken de vacature

Als jij solliciteert is het belangrijk dat jij de inhoud van de vacature goed kent. Zijn er vragen over, neem contact op met het bedrijf en stel deze. Aan de hand van de vacature kun je wellicht opmaken welk rollenspel er gespeeld zal gaan worden, die van leidinggevende, van klant enz. Bereid je hier goed op voor. Ken de vacature en weet wat feiten van het bedrijf. Dit kan je goed van pas komen tijdens een rollenspel en een interview. Het getuigt van betrokkenheid en interesse in het bedrijf als jij je erin hebt verdiept en er daardoor meer over te weten bent gekomen. Om het bedrijf beter te leren kennen kun je de website bekijken. Naast goede kennis van de vacature en wat algemene kennis van het bedrijf is een goede voorbereiding op alle onderdelen van het assessment aan te raden. Je kunt de onderdelen online oefenen. Je ziet meteen de resultaten en krijgt uitleg, die zeer verhelderend kan zijn. 

Rollenspel tijdens het assessment

Tijdens een rollenspel neem jij een bepaalde rol aan, leef je in! Je krijgt hiervoor instructies en enige voorbereidingstijd. Ook jouw tegenspeler (een ervaren persoon, acteur of actrice) heeft een bepaalde rol en krijgt vooraf zowel eigen informatie alsmede jouw instructies te zien. De volgende rollen zijn de meest voorkomende:

  • Leidinggevende rol, laat zien dat je niet over je heen laat lopen, toon echter wel begrip voor een moeilijke situatie, probleem, klacht enz. Stel open vragen om zoveel mogelijk informatie te vergaren over een bepaald probleem. Het meest zal er namelijk gekozen worden voor een probleem tussen de leidinggevende en de werknemer of tussen collega’s onderling. Een probleem dat jij moet oplossen, zonder dominant over te komen, een oplossing waarin alle partijen zich kunnen vinden. De ervaren tegenspeler zal het je moeilijk maken. Wees goed voorbereid! 
  • Adviserende rol, in deze rol krijg je te maken met het onder druk beslissingen kunnen nemen, onder druk kunnen presteren, voor- en nadelen tegen elkaar af kunnen wegen, overtuigend zijn in je advies, doortastend kunnen optreden. Je moet jouw advies op de juiste manier kunnen “verkopen” aan de tegenspeler, die uiteraard tegenargumenten heeft. Goed kunnen luisteren naar je tegenspeler is van belang en niet zonder onderbouwing je zin doordrijven. Bereid je goed voor! 
  • Gesprek met collega, dit gesprek kan gaan om ongewenst gedrag van een collega om te buigen. Een collega die altijd te laat is en weer als eerste vertrekt, kun je daarop aanspreken. Doe dit vriendelijk en probeer die persoon te motiveren om dit gedrag te veranderen in het belang van het team bijvoorbeeld, ter voorkoming van problemen op de werkvloer tussen de collega’s onderling. De tegenspeler zal er alles aan doen om zijn gedrag goed te praten. Wees goed voorbereid!  
  • Gesprek met klant, heel belangrijk voor het bedrijf is goed contact met de klanten. Klanten zorgen ervoor dat een bedrijf toekomst heeft. Boze klanten, klanten met klachten terecht en onterecht dienen keurig te woord worden gestaan. Klachten moeten netjes worden afgehandeld. Klanten moeten vriendelijk en begripvol worden bejegend. Ben creatief in het bedenken van oplossingen bij geschillen, zodat alle partijen er een tevreden gevoel aan over houden. Bereid dit goed voor!  

 Dit filmpje gaat over de verschillende situaties:

Nog meer rollenspellen oefenen

Wil je nog meer rollenspellen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen