Your code herePsychologische test | Welke psychologische tests zijn er?
21 september 2015 

Psychologische test

Psychologische test

Een psychologische test wordt steeds vaker ingezet om te kijken of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde baan of functie. De test kan gezien worden als een hulpmiddel om zo een kandidaat en functie of baan aan elkaar te koppelen. Maar wat is de psychologische test? Welke onderdelen worden er gemeten? Hoe kun je de test oefenen? Deze vragen worden in dit artikel beantwoord.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Psychologische tests

Tijdens de psychologische tests kan er van alles worden gemeten. Dit wordt nu nader toegelicht.

-Capaciteiten worden gemeten tijdens een assessment. Het gaat hierbij over het oplossen van vraagstukken en dan krijg je te maken met meerkeuzevragen (multiple choice). Het is belangrijk dat je in staat bent om een keuze te maken uit de gegeven antwoorden. Er is hierbij geen ruimte voor je eigen ideeën. De onderdelen zijn allemaal tijdgebonden en je moet dus binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk vragen goed oplossen. Er kan dus direct gekeken worden of dat je onder tijdsdruk kunt presteren. Alle kandidaten krijgen evenveel tijd en daarom kan alles zo goed met elkaar worden vergeleken. De test bestaat uit verschillende onderdelen. Hierbij kun je te maken krijgen met hoofdrekenen, figuurreeksen en bijvoorbeeld cijferreeksen.

-Je persoonlijkheid wordt gemeten door het inzetten van één of meerdere persoonlijkheidsvragenlijsten en die vul jij zelf in. Je moet natuurlijk wel matchen met de baan die je graag wil. Daarom zal dit nader bekeken moeten worden. Je persoonlijkheidsprofiel moet aansluiten bij het profiel dat de werkgever voor ogen heeft bij de functie. Er zijn altijd een of meerdere vragenlijsten die je in moet vullen. Bij alle vragen moet jij aangeven in hoeverre deze van toepassing zijn op jou als persoon. Je krijgt altijd veel vragen die erg veel op elkaar lijken. De kans is dus groot dat een bepaalde eigenschap in diverse vragen terugkeert, alleen worden de vragen anders gesteld (geformuleerd). Er zijn geen goede en foute antwoorden bij deze vragen, jij kent jezelf het beste. De antwoorden zijn wel belangrijke informatie voor de werkgever.

-Je motivatie, hoeveel zin heb je in deze baan? Er worden vragen gesteld over wat je nodig hebt, prettig vindt of wat je wilt. Je motivatie moet goed aansluiten bij de functie. Als dit bij elkaar aansluit dan ga je met veel plezier aan het werk. Je kunt je werk ook beter uitvoeren als het aansluit bij je motivatie. Plezier in het werk en voldoening halen uit je werk komen jou en het bedrijfsresultaat ten goede. Dat zal een werkgever aanspreken!

Psychologische test sollicitatie

De psychologische test is van groot belang om te ontdekken of je beschikt over de juiste vaardigheden en persoonlijkheid. Als je bijvoorbeeld manager wil worden, is het wel belangrijk om te weten of jij belangrijke beslissingen kunt nemen. Als je een verkeerde beslissing neemt, heeft dat gevolgen voor het hele bedrijf. Je moet jezelf dus heel goed kennen en daar zal ook streng naar gekeken worden.

Psychologische test oefenen

De psychologische test kan geoefend worden, dit is ook erg nuttig. Je kunt om te beginnen de capaciteitentest oefenen en door veel te oefenen kun je de onderdelen beter uitvoeren. Je krijgt in de gaten hoe de logica is bij de oefeningen en je gaat patronen herkennen, waardoor je sneller een antwoord weet. Als je oefent weet je ook beter wat jou te wachten staat en dit kan onzekerheid wegnemen. Je merkt tijdens het oefenen waar je nog meer tijd aan moet besteden en wat je dus moet herhalen om het beter onder de knie te krijgen. Investeer gerust wat tijd in het oefenen. Dit is geen verloren tijd, het kan er zelfs voor zorgen dat jij de baan krijgt waar jij naar op zoek bent. Investeren in het oefenen is investeren in jouw toekomst en dat kun je nooit genoeg doen! Je krijgt er veel voor terug als je voldoende hebt geoefend: zelfvertrouwen, kennis, ervaring in het maken van tests enz.

Psychologische test politie

Als je bij de politie wilt, dan krijg je te maken met de psychologische test. Het is een zeer strenge test en hierbij wordt er gekeken naar jouw persoonlijkheid en je karakter. Komt dit overeen met wat je bij de politie nodig hebt? Bij de politie zijn samenwerken, stressbestendig zijn, flexibel zijn en of je een kort of lang lontje hebt van belang om te weten. De psychologische test die hier wordt afgenomen bestaat uit verschillende onderdelen:

In totaal zal de test ongeveer anderhalve dag duren.

Nog meer psychologische testen oefenen

Wil je nog meer psychologische testen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.


Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen