Your code hereCompetenties | belangrijk tijdens het assessment
05 augustus 2015 

Competenties

Competenties

Bij het solliciteren komt de term competenties zeker naar voren. Je hebt de term competenties vast en zeker wel eens gezien of gehoord. Maar wat zijn dat? Wat is het belang van competenties voor je werkgever en hoe kun je testen over welke competenties je beschikt? Al deze vragen worden hier beantwoord. Het is namelijk van belang dat je inzicht hebt in je eigen competenties, hierdoor ben je beter in staat om toe te lichten wat je kunt en waarom je geschikt bent voor een bepaalde functie. Op deze pagina komt het volgende aan bod.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Wat zijn competenties?

Competenties bestaan uit vaardigheden en kennis, ook horen ervaring, talent en motivatie er bij. Competenties bestaan dus uit:

  • Vaardigheden: Je bent in staat om bepaalde taken goed uit te voeren.
  • Kennis: Alles wat je weet en wat je hebt geleerd, informatie waar je over beschikt, die je kunt toepassen en overbrengen op anderen.
  • Motivatie: Dit gaat over het motief om wat je wilt ook echt te doen.
  • Ervaring: Een vorm van kennis die je in de praktijk op hebt gedaan.
  • Talent/kwaliteit: Het gaat over het natuurlijk vermogen om iets goed te kunnen doen. Een voorbeeld hiervan zijn je persoonlijke eigenschappen.

Competenties

Competenties geven een duidelijk beeld waar je sterke punten liggen, wat je kunt doen en wie je bent. Iedereen beschikt over meerdere competenties. Je kunt ze altijd blijven ontwikkelen en verbeteren. Meer over  competenties ontwikkelen vind je hier.


Werkgever en competenties

Een werkgever hecht vaak veel belang aan competenties. Ieder beroep kent een aantal competenties waarover je moet beschikken om een bepaalde functie goed uit te kunnen oefenen. Daarom stellen veel werkgevers ook eisen aan welke competenties de (toekomstige) werknemers moeten hebben. De werkgever wil namelijk graag een goede werknemer binnenhalen en dat kan alleen als er onderzoek naar wordt gedaan. Je kunt jezelf voorbereiden met de competentie test. Dan kun je kijken over welke competenties je beschikt. Ook kun je daarvoor de competentielijst bekijken en dan inzien welke competenties er allemaal zijn. Als je van jezelf weet wat je allemaal goed kunt, dan kun je daar wat mee doen en nagaan hoe je iets hebt bereikt. Bedenk altijd voorbeelden. Je kunt namelijk eenvoudig zeggen ik kan samenwerken of ik kan leiding geven, maar het gaat om je onderbouwing en toelichting. Een voorbeeld uit de praktijk is het beste wat je daarbij kunt gebruiken.

Competenties testen

Er bestaan verschillende competenties en deze kun je testen aan de hand van de competentietesten. Misschien weet je nog niet goed over welke competenties je beschikt en dan is het goed om de test te doen. Als je gaat solliciteren en een assessment af moet leggen, is het ook belangrijk dat je weet hoe het werkt. Het is daarom een goede voorbereiding op het assessment zelf. Als je nagaat wat je kunt doen, kom je er achter dat er verschillende competentie testen zijn die er ingezet kunnen worden. Meestal kan er aan de hand van een vragenlijst al een beeld gevormd worden over welke competenties je beschikt. Maar je kunt ook een rollenspel doen, assessoren observeren jou dan en bekijken hoe je competenties in de praktijk laat zien. Dit geeft hen een goed beeld of de functie waar je op solliciteert bij je past of niet.

STAR methode

Om te laten zien dat je over bepaalde competenties beschikt, zou je ook in gesprek kunnen gaan met een assessor. Dit wordt vaak gedaan. Er kan ook tijdens een interview aan je worden gevraagd of je toe kunt lichten aan de hand van een voorbeeld dat jij over deze competentie beschikt. De STAR methode is hier dan een goed voorbeeld van en zo laat je zien dat je alles stapsgewijs kunt vertellen, zodat het voor iedereen duidelijk is waar het over gaat. We lichten het je toe aan de hand van een voorbeeld:

  • Situatie: Je bent leidinggevende van een team van vijf mensen, alleen het lijkt er op dat de deadline niet gehaald gaat worden omdat X al drie weken ziek is.
  • Taak: Het is jouw taak om in gesprek te gaan met je medewerkers.
  • Actie: In gesprek gaan met alle werknemers en kijken hoever zij staan met de taken. Mede om een beeld te krijgen wie eventueel de taak over kan nemen of een deel daarvan. Na de gesprekken een plan opstellen en dat vervolgens voorleggen aan alle werknemers en dit met elkaar bespreken.
  • Resultaat: Een bespreking om te kijken wie welke taken over kan nemen en om inzicht te krijgen hoe de deadline toch behaald kan worden.

Nog meer competenties oefenen

Wil je nog meer  competenties oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen