Your code hereWat betekent assessment? | Wat kan ik verwachten van het assessment?
22 augustus 2016 

Wat betekent assessment?

Wat betekent assessment?

Wat betekent assessment? Dat is een vraag die veel mensen zichzelf al eens gesteld hebben. Bij een assessment gaat het om een psychologisch onderzoek. Door dit onderzoek wordt met behulp van diverse hulpmiddelen achterhaald of dat jij geschikt bent voor een functie. De hulpmiddelen kunnen testen zijn, maar ook interviews, rollenspellen of vragenlijsten. Je kunt te maken krijgen met verschillende soorten assessments: Op deze pagina  komt het volgende aan bod.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Assessment test

Door een assessment test uit te voeren, wordt in kaart gebracht of jij geschikt bent voor de functie. Maar je bent niet de enige die een assessment test af gaat leggen. Er zijn altijd meerdere mensen die gesolliciteerd hebben voor een bepaalde functie en daarom is het altijd spannend wie er wordt aangenomen. Natuurlijk hoop jij dat je de assessment test met goed gevolg aflegt en zo de nieuwe functie krijgt. Gelukkig kun je je voorbereiden op de test. Hierdoor weet je beter wat er van je verwacht wordt en hoef je niet gestrest te zijn als de test bij je wordt afgenomen. Neem voldoende tijd om je assessment test voor te bereiden. Hierdoor kun jij de vraag wat betekent assessment beter beantwoorden!

Assessment instrumenten

Er bestaan verschillende assessment instrumenten, die je bij het assessment tegen kunt komen. Deze worden nu nader toegelicht.

Het eerste assessment instrument waar je vaak mee te maken krijgt bij een assessment is een persoonlijkheidstest. Deze test wordt afgenomen aan de hand van een persoonlijkheidsvragenlijst. Je krijgt hierbij vragen voorgelegd en deze gaan over meningen of gedragingen. Je geeft hierbij aan in welke mate deze van toepassing zijn op jou. Het kan ook zijn dat je aan moet geven in hoeverre jij het wel / niet eens bent met de uitspraak, die op papier staat. Deze test is heel persoonlijk en hierbij moet je voor jezelf nagaan wat jij vindt van de uitspraak of mening. Het gaat er niet om dat je een sociaal wenselijk antwoord geeft, maar je moet kijken naar je eigen ervaring, wat doet het met jou? Het geeft namelijk een beeld over jouw persoonlijkheid.

Competentietest

Bij de competentietest wordt er in beeld gebracht welke competenties je bezit. Je krijgt hierbij stellingen en daar binnen is dan een competentie verwerkt. Je geeft dan aan in welke mate een stelling van toepassing is op jou. Je zult merken dat veel stellingen op elkaar lijken. Er horen namelijk altijd meerdere stellingen binnen een competentie. Vul alles eerlijk in, je hebt hierbij wel zelfkennis nodig. Neem de tijd om de test te maken, het is aan te raden om de competentietest voor te bereiden. Hierdoor weet je wat je kunt verwachten als je je assessment moet maken.

Capaciteitentest

Bij een capaciteitentest wordt er gekeken naar je intelligentie. Deze test kan mede doorslaggevend zijn bij het assessment. Het is namelijk van belang voor je nieuwe werkgever om te weten hoe jij presteert tijdens je werkzaamheden. Bij de capaciteitentest gaat het vaak over een combinatie van abstractievermogen en analytisch vermogen. De uitslag van de test wordt vaak bepaald aan de hand van een normgroep. Binnen deze groep kun je dan laag,  gemiddeld of hoog scoren.

Praktijksimulatie

Een ander assessment instrument is de praktijksimulatie. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt in bijvoorbeeld een tweegesprek, een presentatie, de post bak, fact findingopdrachten en een groepsdiscussie.

  • Tweegesprekken: dit kan een rollenspel zijn bijvoorbeeld en daarbij dien je een aantal doelen te behalen. Het gesprek wordt vaak gevoerd met een acteur.
  • Presentatie: je krijgt een korte tijd om een opdracht voor te bereiden en vervolgens mag dan je verhaal doen (soms met hulpmiddelen).
  • Post bak: hierbij is de post bak gevuld met een grote stapel post. Dit kunnen telefoonkladjes zijn, maar ook vertrouwelijke brieven en korte notities. Je moet binnen de afgesproken tijd de post afhandelen en goede acties ondernemen (hoofd- en bijzaken scheiden).
  • Fact findingopdrachten: je krijgt een probleem voorgelegd, alleen is belangrijke informatie achtergehouden. Je moet proberen de informatie te achterhalen door in gesprek te gaan met de juiste persoon.
  • Groepsdiscussie: je gaat samen met andere kandidaten een probleem oplossen.

Assessment voordelen

  • Je functioneren kan beoordeeld worden. Er wordt namelijk duidelijk hoe je persoonlijkheid is, welke competenties je bezit en hoe je reageert in bepaalde situaties.
  • Je geschiktheid kan bepaald worden. Een assessment geeft een goed beeld van je geschiktheid. De resultaten worden vergeleken met alle personen die de test maken.
  • Voorbereiden is mogelijk bij een assessment. Hierdoor weet je wat je kunt verwachten, waardoor je zelfverzekerd aan je assessment kunt beginnen.

Nog meer assessments oefenen

Wil je nog meer assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen