Your code hereAssessment voor ontslag | Mag de werkgever dit doen?

Assessment voor ontslag

Assessment voor ontslag

Assessment voor ontslag, wat zijn de regels en wat weet jij hiervan? De laatste jaren krijgen steeds meer werknemers te maken met een assessment voordat ze ontslagen zijn. Daarbij vraagt een groot deel van de mensen zich af of dat het wel mag. Waarom gebruikt een werkgever deze optie? Is het een manier om kosten te besparen? Is het wel een eerlijke manier? Op deze pagina wordt er gekeken naar meer informatie over assessment voor het ontslag en welk proces er dan wordt doorlopen.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Assessment voor ontslag

Waarom gebruiken de werkgevers een assessment voor ontslag? Meestal wordt deze keuze gemaakt, omdat ze hierdoor kosten willen besparen. Als werkgever kun je aan de hand van een assessment namelijk de keuze maken om iemand te ontslaan op grond van niet functioneren. Maar eigenlijk is dit geen eerlijk proces, want de grondslag van het ontslag is puur bedrijfseconomisch. Een werkgever maakt deze keuze alleen maar omdat hij hier zijn eigen voordeel uit kan halen. Het voordeel is namelijk dat hij medewerkers zo kan ontslaan en dan geen compensatie hoeft te betalen. Eerlijk is het niet, een werknemer kan namelijk zomaar ontslagen worden en zit dan zelf met alle gevolgen te kijken. Een werkgever ontslaat een werknemer, hij hoeft er niets voor te betalen, de werknemer heeft geen loon meer en krijgt geen geld meer. Daarnaast heeft een werknemer ook geen tijd om nieuw werk te zoeken. Hij valt dus letterlijk in een gat als hij door middel van een assessment wordt ontslagen.

Doel werkgever

Een werkgever heeft zakelijk gezien maar één doel voor ogen en dat is winst maken. Een bedrijf kan winst maken door veel werk binnen te halen en af te leveren, maar winst maken kan ook als je gaat besparen op kosten. Kostenbesparing binnen een organisatie is toegestaan, maar het mag niet als het ten koste gaat van het personeel en als dat op een oneerlijke manier gebeurt.

Ondanks dat het oneerlijk is, wil dat niet zeggen dat het niet gebeurt. Een assessment voor ontslag wordt vaak gebruikt als mensen al langere tijd in dienst zijn. Vaak zijn het dan mensen die al een vast contract hebben en hier al 10-15 jaar werken. De reden daarvan kan zijn dat een werknemer nu te duur is voor de werkzaamheden die hij uitvoert. Een werkgever wil hierdoor geld besparen en liever een jongere werknemer aannemen, want deze kost minder geld. Wat zal de werkgever doen? Een werknemer een assessment laten maken, waaruit naar voren komt dat diegene het werk niet meer goed uit kan voeren en daardoor ontslagen wordt. Dan heeft de werkgever de kans om iemand anders aan te nemen en kan daardoor kosten besparen.

De werkgever doet het bewust, want hij weet dat wanneer hij iemand ontslaat met als reden niet functioneren, dat hij dan geen vergoeding hoeft te geven. Als iemand om bedrijfseconomische redenen wordt ontslagen, dan moet er wel een ontslagvergoeding worden betaald.

Het proces

Er wordt een assessment voor ontslag ingezet, omdat een werkgever van bepaalde werknemers af wil. Hij wil ze inruilen tegen goedkopere werknemers. Dit kan echt zonder dat jij dat verwacht uit de lucht komen vallen. Je hebt werk naar je zin en ineens zegt je werkgever dat hij wat aan te merken heeft op het werk dat je dagelijks levert. Het is uiteraard heel vreemd dat het ineens zo naar voren wordt gebracht, maar dit is vaak de eerste stap van de werkgever. Hierdoor zal ook de band tussen werkgever en werknemer anders worden. De mailing zal ineens heel formeel worden tussen werkgever en werknemer en ook de ondertoon van de teksten kan daarbij als erg vervelend worden ervaren. De werkgever zal er al een tijdje mee bezig zijn om bepaalde werknemers aan de kant te zetten in zijn eigen voordeel. Het is oneerlijk en voelt als erg onrechtvaardig.

Dit kan een tijdje doorgaan en vervolgens word je ineens uitgenodigd voor een gesprek door je werkgever. Je krijgt ineens allerlei vragen voorgeschoteld, of je je werk nog wel leuk vindt, of je op je plek zit en waarom hij denkt dat je gedemotiveerd bent. Het zijn gemene vragen, want je gaat hierbij zelf echt van alles afvragen in je hoofd. Je hebt hier altijd met plezier gewerkt en nog steeds. Je vindt je werk leuk, je gaat iedere dag met plezier naar je werk en je hebt een goede band met collega’s. Waarom zou je daarin nu geen zin meer hebben? Je vraagt je misschien wel af of je een fout hebt gemaakt en je gaat nu aan jezelf twijfelen. Dit is precies wat een werkgever wil, je in een lastige positie brengen. Er worden dingen gezegd die je niet had verwacht en die hard aan kunnen komen. Het gaat er echt om dat jij als werknemer gaat twijfelen. Je werkgever wil dat je gaat twijfelen aan je eigen kunnen en deel gaat nemen aan het assessment.

De werkgever

Het assessment zal door je werkgever in worden gezet om jou te kunnen ontslaan. Door een assessment kan een werkgever een goed beeld krijgen of je geschikt bent of niet voor een functie. De uitslag moet daarbij dan voldoen aan de normen en je zou een test kunnen maken en dan ineens merk je op dat je niet meer voldoet aan de normen. Al jarenlang doe je het werk goed en met plezier, iedere dag opnieuw, in jouw ogen is er niets aan de hand. Ineens echter voldoe jij niet meer aan de eisen. Het is een bewust proces, dat wordt ingezet door je werkgever, maar jij kunt er als werknemer niets tegen inbrengen. Je gaat je hierdoor erg onzeker voelen en je gaat aan jezelf twijfelen. Dit is precies wat jouw werkgever hiermee voor elkaar wil krijgen, zodat hij je kan ontslaan met als reden dat je niet meer goed functioneert.

Nog meer assessments voor ontslag oefenen

Wil je nog meer assessments voor ontslag oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen