arrow_drop_up arrow_drop_down

Diagrammen oefenen

Diagrammen oefenen, dat is de beste voorbereiding als je binnenkort deel gaat nemen aan een assessment. Wij bieden je deze kans! Op de eerst plaats is het van belang om te weten wat diagrammen zijn, welke soorten er zijn en hoe je deze het beste op kunt lossen. Daarvoor kun je de diagrammen tips gebruiken die je op deze pagina vindt. Daarnaast krijg je hier oefeningen en de antwoorden, zodat je zelf kunt controleren wat je al beheerst en wat nog enige oefening nodig heeft. De volgende onderdelen komen hier aan bod:

Inhoudsopgave

   1. Diagrammen voorbeeld
   2. Diagrammen uitleg
   3. Diagrammen soorten
   4. Oplossen diagrammen
   5. Diagrammen tips
   6. Oefenen en afwisselen
   7. Niet te lang oefenen
   8. Aandacht
   9. Beheersing
   10. Overslaan
   11. Woordenschat
   12. Antwoorden
   13. Diagrammen oefeningen
   14. Diagrammen antwoorden
   15. Nog meer diagrammen oefenen?

 

Diagrammen voorbeeld

Aan de hand van een voorbeeld weet je heel duidelijk wat er met diagrammen wordt bedoeld. Je kunt het voorbeeld een aantal keren bekijken en dan zie je snel in hoe je te werk moet gaan. Oefenen is hierbij erg belangrijk, zodat jij weet wat je al kent en wat je nog wat langer en vaker moet oefenen. Gelukkig weet je ruim van tevoren wanneer de test plaats gaat vinden en kun je je op tijd gaan voorbereiden.

 

Diagrammen uitleg

Voordat je begint aan je assessment, is het goed om alle onderdelen voor te bereiden. De diagrammen zijn een onderdeel van de capaciteitentest. Diagrammen worden weergegeven in cirkels en deze staan in relatie tot elkaar en vormen een bepaald verhaal. Als je weet waar dat een relatie voor staat, dan kun je een diagram oplossen.

 

Diagrammen soorten

Er bestaan verschillende soorten diagrammen. Het is daarom heel belangrijk te kijken naar de informatie die je hebt en welke begrippen er worden gegeven. Meestal staan er drie verschillende begrippen en deze hebben wat met elkaar te maken, maar dat hoeft niet.

 • Een diagram kan een onderdeel zijn van een groter geheel.
 • De cirkels bij een diagram kunnen ook los van elkaar staan en de begrippen hebben dan niets met elkaar te maken hebben, bijvoorbeeld een huis en een koe of een deur en een vogel.
 • Je kunt ook een cirkel tegenkomen met twee cirkels er in. De grote cirkel staat voor bijvoorbeeld dieren en de kleinere cirkels die zich er in bevinden hebben dan de begrippen vogel en paard er bij staan. Het zijn allemaal dieren en daarom kun je zeggen dat ze wat met elkaar te maken hebben. Maar als je logisch na zou denken dan zou je zeggen dat de dieren niets met elkaar te maken hebben. Daarom moet je niet altijd logisch nadenken, maar naar de realiteit (de gegevens) kijken.
 • Er kan ook sprake zijn van overlap met de cirkels.

 

Oplossen diagrammen

Bij de diagrammen heb je altijd meerdere antwoorden en je hoeft dus nooit zelf een conclusie te bedenken. Het belangrijkste is dat je goed gaat lezen. Ken jij de begrippen die staan weergegeven? Wat is de betekenis? Welke relatie hebben ze onderling? Een grote woordenschat komt dus goed van pas als je met een diagrammen test te maken krijgt. Als je denkt te weten wat het antwoord is, kun je bij de antwoordopties kijken. Staat jouw antwoord erbij? Als je geen idee hebt wat het juiste antwoord moet zijn, kun je na het lezen van de vraag ook alle antwoordopties bekijken en vervolgens kijken of je zo tot het juiste antwoord kunt komen. Controleer altijd de keuze die je hebt gemaakt, voordat je doorgaat naar de volgende opgave. Hierdoor ben je ook zekerder van jezelf. Het kan altijd gebeuren dat je een keer het verkeerde antwoord hebt aangevinkt of gekozen, je kunt jezelf dan nog verbeteren.

 

Diagrammen tips

De diagrammen tips zullen je helpen, zodat je je optimaal voor kunt bereiden op de echte test. Pas de tips toe tijdens het oefenen en bekijk wat er voor jou werkt. Het beste wat je kunt doen is eerst de tips doornemen en deze dan leren toepassen tijdens het oefenen. Ook dit toepassen kost even wat tijd om hieraan te wennen, maar gaat steeds sneller en straks zelfs automatisch, zeker als je “proeft” dat je hierbij baat hebt.

 • Houd rekening met het feit dat de echte test binnen een bepaalde tijd moet worden gemaakt. Je zult dus ook onder tijdsdruk moeten kunnen presteren. Het beste kun je eerst de basis van de diagrammen leren, de regels en de aandachtspunten en vervolgens ga je een stapje verder. Blijf oefenen en als je de basis eenmaal kent, kun je doorgaan met het oefenen van het oplossen van vraagstukken binnen een bepaalde tijd.
 • Blijf oefenen, je kunt hierdoor alles nog beter onder controle krijgen. Je merkt dat wanneer je meer hebt geoefend, dat je ook beter in staat bent om de diagrammen snel op te lossen.

 

Oefenen en afwisselen

Door te oefenen krijg je een beeld van welke soorten diagrammen je al op kunt lossen en welke nog extra aandacht vragen. Neem hier de tijd voor en blijf deze ook oefenen. Als je ziet dat je na het oefenen steeds meer opgaven goed op kunt lossen, krijg je vertrouwen in jezelf en dat motiveert je ook om te blijven oefenen. Je investeert tijd en energie in het oefenen, je krijgt er een mooie score op de test voor terug.

 

Zorg voor voldoende afwisseling in opgaven, zo blijft het oefenen leuker. Bij een assessment zijn er ook andere onderdelen die je moet maken en ook deze kun je voorbereiden. Wissel dit met elkaar af en zo krijg je een goed beeld van wat je al kent en wat je nog extra aandacht moet geven. Door af te wisselen zorg je ervoor dat het oefenen niet eentonig wordt.

 

Niet te lang oefenen

Oefen niet te lang achter elkaar, 3 x 10 minuten is beter dan in een keer een half uur. Je zult merken dat vaker en korter oefenen effectiever is dan langere tijd achterelkaar oefenen. Soms wil je een uur oefenen, maar je merkt na een bepaalde tijd dat je niet meer alle informatie opneemt. Dit kan frustraties opwekken en dus erg vervelend werken. Dit kan voorkomen worden door korte perioden te oefenen en op tijd een pauze in te lassen.

 

Aandacht

Zorg dat je je volledige aandacht er bij hebt tijdens het oefenen, zodat je de informatie ook op blijft nemen. Zorg dus ook voor zo min mogelijk afleiding. Als je de kans hebt om in een aparte ruimte oefenen, maak hier dan gebruik van. Je zult merken dat je hierdoor veel effectiever en efficiënter kunt leren en dus betere resultaten behaalt.

 

Woordenschat

Ruime woordenschat is ook belangrijk, hoe meer woorden je kent hoe gemakkelijker je de relaties tussen de begrippen gaat ontdekken. Blijf daarom veel lezen, zoek de betekenissen van de woorden die je niet kent op en blijf veel praten met anderen. Als je tijdens een gesprek woorden hoort die je niet kent, kun je de betekenis altijd vragen. Meestal is dat ook gemakkelijker om te onthouden, omdat je het woord dan in een bepaalde context kunt plaatsen.

 • Kijk eerst naar de gegeven begrippen. Ken jij de betekenis? Als je een begrip niet kent en je krijgt de kans om het op te zoeken doe het dan. Diagrammen kun je alleen oplossen als je de woorden ook kent.
 • Probeer de relatie tussen de begrippen vast te leggen. Hierdoor kun je namelijk beter tot het antwoord komen. Neem de tijd om te kijken welke relaties er gelegd kunnen worden.

 

Overslaan

Sla de opgave tijdelijk over bij twijfel, anders kun je veel kostbare tijd verliezen. Als je later tijd over hebt kun je altijd kijken of je de oplossing nu wel ziet. Het kan zijn dat je tijdens de test tijd over hebt en de optie hebt om alle opgaven nog eens na te kijken. Het advies is, maak hier zeker gebruik van, dan kun je namelijk alle vragen nog eens controleren en de vragen die je niet wist nog eens proberen op te lossen. Het kan zijn dat je geen tijd over hebt, maar kies dan altijd een antwoord, zodat er altijd de kans bestaat dat je goed hebt gegokt. Teveel tijd aan een opgave besteden kan namelijk betekenen dat je tijd tekort komt, dat moet voorkomen worden.

 

Beheersing

Zelfvertrouwen is van belang. Zeker zijn van jezelf zal je helpen bij de test. Die zekerheid krijg je door te oefenen, als je van jezelf weet dat je het kunt, dan begin je ook vol goede moed aan de test. Je weet dat je de stof beheerst en welke stappen je moet zetten. Met zelfvertrouwen zal de diagrammen test je beter afgaan, dus het oefenen wordt echt beloond. Oefenen is geen tijdverspilling, maar brengt je dichterbij de baan die jij graag wilt.

 • Oefenen zorgt ervoor dat je je spanningen onder controle kunt houden. Je weet wat je voor diagrammen kunt verwachten en je krijgt vertrouwen in jezelf. Begin bij het begin en wanneer je de basis goed beheerst kun je altijd een stapje verder gaan en een moeilijker diagram proberen op te lossen.
 • Door te oefenen weet je wat jou te wachten staat tijdens de echte test. Dit geeft meer rust en je hebt er meer vertrouwen in dat het je gaat lukken om de test met goed gevolg af te leggen.

 

Antwoorden

Controleer je antwoord voordat je doorgaat met de volgende vraag. Dit is belangrijk zodat je zeker weet dat je het juiste antwoord in hebt gevuld. Je kunt altijd een verkeerd antwoord hebben gekozen en daardoor een punt mislopen, zonde! Besteed de tijd goed, controleer je antwoord en ga dan pas door naar de volgende vraag.

 • Bekijk de antwoordmogelijkheden. Het kan zijn dat je de begrippen niet allemaal kent en daarom twijfels hebt. Door de antwoorden te bekijken kan het zomaar zijn dat je op ideeën wordt gebracht en daardoor nu wel het juiste antwoord ziet.

 

Diagrammen oefeningen

Hier kun je de diagrammen oefenen. Lees de opgaven rustig door, probeer deze te maken zonder naar de antwoordopties te kijken. Als het echt niet lukt, kun je hier alsnog naar kijken en je keuze maken. Je hebt bij ons de mogelijkheid om je opgaven ook zelf na te kijken. Neem hier ook de tijd voor om te weten waar je staat met diagrammen oefenen.

 

Diagrammen antwoorden

De opgaven die je net hebt gemaakt kun je hieronder nakijken. Hoeveel vragen heb jij goed beantwoord? Welke onderdelen vragen nog extra aandacht? Alleen door te oefenen kun jij hier achter komen. Het is daarom goed dat wanneer je een fout hebt gemaakt, je nagaat wat er mis is gegaan. Dit kun je zien als een leerzaam moment. Iedere dag weer kun jij oefeningen maken en aan de hand van de antwoorden alles controleren. Dit geeft een goed beeld van de vorderingen die je hebt gemaakt. Bekijk daarom hieronder de antwoorden, zodat jij weet of je nog meer diagrammen moet oefenen of dat je klaar bent voor de echte test.

Nog meer diagrammen oefenen?

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

wesleywillis
Door

wesleywillis

op 28 November 2017

navigatieapparaten zijn vaak niet electrisch. Bijvoorbeeld een kompas.

Peter Laan
Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book