Numeriek redeneren
arrow_drop_up arrow_drop_down

Numeriek redeneren, misschien heb je er wel eens van gehoord. Het is een test waarbij het gaat over cijfermatig inzicht en rekenkundige vaardigheden. Deze worden daarbij getoetst aan de hand van feiten en cijfers en dan in statistische tabellen. Je krijgt als je de test gaat maken een grafiek of een tabel te zien en dan word je daar een vraag over gesteld. Dit kunnen verschillende soorten vragen zijn en daar laten we je hieronder meer over lezen.

Inhoudsopgave

   1. Soorten vragen
   2. Numeriek redeneren voorbereiden
   3. Antwoord numeriek redeneren
   4. Tips en trucs numeriek redeneren
   5. Numeriek redeneren oefenen
   6. Assessment en numeriek redeneren

Soorten vragen

Bij numeriek redeneren kun je met verschillende soorten vragen te maken krijgen. Dit zijn dan de rekenkundige vragen of inhoudelijke vragen. Het gaat er dan om dat het cijfermatig inzicht op een concreet niveau getoetst kan worden. Je moet daarbij dan de data die is gegeven kunnen lezen en interpreteren. Dit is van groot belang en daarom gaat het er ook om dat je goed gaat oefenen.

oefenen

Numeriek redeneren voorbereiden

Het gaat er om dat je bij numeriek redeneren goed weet wat er van je wordt gevraagd. Je krijgt om te beginnen een grafiek of een tabel te zien. Daar dien je dan goed naar te kijken en dan wordt er aan jou gevraagd of je specifieke informatie uit de gegevens kunt halen. Het gaat dus echt om het filteren van de juiste informatie en deze gegevens kun je dan gebruiken (en heb je dus echt nodig) om tot een antwoord te komen.

Antwoord numeriek redeneren

Het gaat er om dat jij grafieken en tabellen moet kunnen lezen. Er wordt dan dus getest of jij de informatie snel uit een groot geheel kan halen. Hoe pak je het aan?
Eerst lees je goed wat er van je wordt gevraagd. Je kunt zo alleen kijken of je tot het juiste antwoord kunt komen.
Voordat je het antwoord in gaat vullen moet je eerst goed nadenken over de vraag en de informatie die je hebt. Veel mensen maken een fout omdat ze niet goed gelezen hebben. Het gaat vaak om de kleine details die je moet kennen om een goed antwoord te geven. Goed lezen is dus echt van groot belang om tot een goed antwoord te komen.
Ga voor jezelf ook na of dat je begrijpt wat er van je wordt gevraagd. Zo kun jij namelijk de nodige informatie uit een grafiek halen.

Tips en trucs numeriek redeneren

Er zijn verschillende tips die je toe kunt passen tijdens het maken van de numeriek redeneren test. We lichten er een aantal toe en dan kun je voor jezelf nagaan wat jij gaat gebruiken.

Basis van numeriek redeneren
Het is van belang dat jij de basis van numeriek redeneren en wiskunde beheerst. Zo moet je de officiële rekenregels uit je hoofd leren. Zo kan voorkomen worden dat je onnodige fouten maakt.

Vragen lezen
Het is van belang dat jij de vragen tijdens de numeriek redeneren test goed leest. Vaak krijg je een verhaal te zien en daarin staat erg veel informatie. Niet alles heb je nodig, het gaat erom dat jij er uit gaat filteren wat je nodig hebt en die informatie ga je dus noteren en verder mee rekenen. Zorg dat je alle overbodige informatie ook links naast je laat liggen.

Netjes werken
Als je de numeriek redeneren test gaat maken dan moet je ook secuur werken. Je moet daarbij dan de tijd nemen voor de vraag. Het kan namelijk zijn dat je tientallen vragen te zien krijgt en dat is het van belang dat je structuur aanbrengt en geen tijd gaat verspillen. Lukt het een keer niet? Sla de vraag dan over zodat je geen onnodige tijd verliest. Je kunt later wanneer dat je tijd over hebt ook terug gaan naar deze vraag en dan kijken of je het antwoord wel kunt achterhalen. Je kunt een vaste methode toepassen bij het uitwerken van de vragen en dan kun je dit blijven herhalen. Op deze manier heb je voor jezelf een houvast en kun je snel tot een antwoord komen.

tips

Numeriek redeneren oefenen

Oefenen bij numeriek redeneren is van groot belang. Het gaat er om dat je dan inzicht krijgt en ook sneller tot een oplossing kunt komen. Je weet zo ook wat je kunt verwachten tijdens de test. Je bent dan ook wat minder zenuwachtig als je de echte test gaat maken. Je krijgt het gevoel dat je de stof beheerst, het maakt je zekerder en dan heb je ook meer vertrouwen in jezelf. Zo zie je maar dat het oefenen wel degelijk nut heeft. Je kunt wel uren achter elkaar oefenen, maar daar bereik je niets mee. De focus zal na een tijdje weggaan en daarom is het beter dat je in fases gaat oefenen.

Bijvoorbeeld 3x per dag 10 minuten is beter dan in één keer een half uur. Zorg dat je je goed kunt concentreren en niet wordt afgeleid. Op deze manier kun je namelijk het maximale van jezelf vragen en iedere keer je kennis vergroten. Je zal merken dat je na een paar keer oefenen ook sneller bent met antwoorden. Wanneer je weet wanneer je de numeriek redeneren test moet maken, kun je de oefen moment ook plannen en daar naar toe werken. Op tijd pauze nemen hoort er ook bij en is belangrijk.

Assessment en numeriek redeneren

Als je binnenkort een assessment af moet leggen dan is de kans groot dat je met numeriek redeneren te maken krijgt. Het is dan goed dat je je voor hebt bereid en zo weet wat jou te wachten staat. Je kunt dan verschillende oefeningen maken en dan online ook de antwoorden vinden. Zo weet jij welke kennis je al beheerst en waar je nog de nodige aandacht aan moet besteden. Je krijgt zo zelf een beeld van je goede en zwakke kanten en daardoor kun je aan de hand van je eigen inzicht weer verder oefenen. Het is van belang dat je op tijd gaat beginnen en dan weet je ook dat je op het moment dat het zover is de kennis beheerst die nodig is.

Over de schrijver
Zoals je weet ben ik van Assessmenttrainer voorheen ook van Politietest.nl In het dagelijks coach en train ik assessment kandidaten op onze website delen we gratis waarde via ons blog met artikelen en video’s voor bijna alle doelgroepen. Ik ben zelf ruim 10 rekruiter geweest en ik heb heel veel ervaring op gedaan met sollicitatieprocedures wat me op viel was dat maar een klein deel van de assessment kandidaten zich op de juiste manier voorbereiden omdat ze vaak geen idee hadden wat ze te wacht stond. Per toeval ben ik aan de andere kant van de sollicitatieprocedure uitgekomen sinds 2 jaar coach en train ik assessmentkandidaten dit doe ik dit met heel veel plezier. We hebben in 2016 een slaggingspercentage van 93% gehaald hier ben ik eerlijk gezegd best trots op!
Peter Laan
Peter Laan
Peter Laan
Peter Laan
Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book