13 maart 2019 

Rollenspel assessment tips

De rollenspel assessment tips die wij je kunnen geven, helpen je om een situatie voor te bereiden en in te schatten. De tips zorgen ervoor dat jij er beter mee om kunt gaan en minder zenuwachtig hoeft te zijn. Lees daarom op je gemak de tips door, zodat jij weet wat er allemaal bij komt kijken als je een rollenspel tegen kunt komen tijdens een assessment.

Inhoudsopgave


  1. Nerveus voor rollenspel?
  2. Sollicitatieprocedure met rollenspel
  3. Situatie nabootsen
  4. Competenties
  5. Voorbereiden van het rollenspel
  6. Oefenen rollenspel met tips

 

Nerveus voor rollenspel?

Ben je nerveus als je weet dat een rollenspel een van de onderdelen van het assessment is? Helemaal niet nodig, je kunt dit goed oefenen. Je raakt door het oefenen vertrouwd met hetgeen je te wachten staat. Tijdens de voorbereiding op je assessment kun je gerust wat uitproberen. Word creatief in het beantwoorden van vragen. Speel diverse rollen, die van leidinggevende (als dat voor de functie belangrijk is), maar ook die van collega. Je weet namelijk niet welke rol je tijdens de toets zult krijgen. Ga er wel steeds vanuit, dat je een goede tegenspeler zult hebben, die het je niet gemakkelijk zal maken. Raak hiervan niet in de war, je weet nu een beetje wat je te wachten staat, bereid je daarop voor. Door optimaal te oefenen begin jij zelfverzekerd aan het assessment. Nervositeit zal niet langer jouw scores negatief beïnvloeden. Uiteraard zal het nog steeds wel wat spannend zijn. Gezonde spanning kan je echter laten pieken!

rollenspel

Sollicitatieprocedure met rollenspel

Je solliciteert op een bepaalde baan of functie, dat kan ook binnen het bedrijf zijn waar je momenteel werkt. Een sollicitatie levert altijd wat spanning op. Als je dan te horen krijgt dat tijdens de sollicitatieprocedure ook het rollenspel wordt ingezet, kun je daarvan behoorlijk schrikken. Zeker als je denkt dat je daarin niet goed bent. Stop die negatieve gedachten en oefen het rollenspel. Bekijk online ook de diverse filmpjes met rollenspellen. Besteed aandacht aan de nabespreking ervan en doe er je voordeel mee. 

In dit filmpje word uitgelegd wat het rollenspel inhoud:

Situatie nabootsen

Tijdens het assessment boots jij een situatie na, die je in de praktijk kunt verwachten, kunt tegenkomen. Je ontvangt hiervoor instructies ter voorbereiding, ongeveer een kwartier voordat het rollenspel plaatsvindt. Je krijgt een tegenspeler, die getraind is in rollenspellen. Deze zal het je niet gemakkelijk maken. Deze ervaren persoon wordt ingehuurd bij een assessmentbureau bijvoorbeeld. Er kan ook een psycholoog worden ingezet, die de toets afneemt. Het doel van een rollenspel tijdens de sollicitatieprocedure is te weten komen hoe jij in en op bepaalde situaties reageert. 

In dit filmpje worden verschillende rollenspel situaties behandeld:

Competenties

Tijdens het rollenspel wordt duidelijk welke competenties je hebt. Is er bij jou sprake van leidinggevende capaciteiten, heb jij overtuigingskracht en kun je klantgericht werken? In een rollenspel wordt er veel duidelijk. Wat er precies getoetst zal worden is afhankelijk van de functie waarnaar jij solliciteert. Oefen daarom verschillende rollen waarvan jij denkt dat je die tegen kunt komen in die bepaalde functie. Voor een leidinggevende functie zul je een ander rollenspel krijgen dan als collega in een team. Toch kan het je soms verbazen welke rol je krijgt toebedeeld. Je weet namelijk niet wat men wil testen, jou als persoon, als leidinggevende of collega op de werkvloer. Maak tijdens het oefenen gebruik van een tegenspeler die allerlei emoties in jou naar boven kan halen. Hoe meer je oefent des te creatiever jij zult worden in het spelen van een rollenspel.

skills

Voorbereiden van het rollenspel

Het oefenen van een rollenspel is belangrijk voor goede resultaten bij je assessment. Wist je echter dat hetgeen je leert van rollenspellen ook in je dagelijkse leven gebruikt kan worden. Je kunt altijd (ongewild) in een conflict terechtkomen. Een ander voorbeeld is dat je soms wilt onderhandelen over je salaris maar je weet niet hoe, één opmerking van je leidinggevende en je mond is gesnoerd! Dat wil je veranderen en dat kan. Rollenspellen zelf spelen met een goede tegenspeler (tegenstander) en online dvd’s bekijken van rollenspellen kan je op verschillende manieren helpen zowel privé als voor je werk. Wat jij je vooraf moet afvragen als je bij een sollicitatieprocedure te maken krijgt met een rollenspel en waarover jij dient na te denken zijn de volgende vragen:   • Weet ik inhoudelijk voldoende van de functie waarop ik solliciteer en ook waarom ik dit ambieer?
   • Welke eigenschappen zijn vereist voor de functie en moeten dus in het rollenspel aan bod komen?
   • Kan ik praktijksituaties bedenken die nagespeeld moeten worden?
   • Welke tegenstand verwacht ik van de tegenspeler?

Als je hierover op de dag van assessment pas gaat nadenken, ben je te laat. Doe dit nu! En gebruik de online voorbeelden. 

Dit filmpje gaat over de voorbereiding van het rollenspel:

Oefenen rollenspel met tips

Wat je in algemene zin dient te weten over het rollenspel:   • De tegenspeler is een getraind persoon.
   • Het doel van het rollenspel, je krijgt vooraf instructies, neem deze goed in je op. Ook de tegenspeler krijgt instructies, deze krijgt zelfs ook de informatie die jij hebt ontvangen.
   • Je krijgt voorbereidingstijd, deze varieert tussen de 10 en 30 minuten.
   • Het rollenspel duurt tussen de 10 en 20 minuten.
   • Het resultaat wordt bekeken en met je besproken.

tips

Oefenen rollenspel aan de hand van vacature

Een vacature wordt niet zomaar opgesteld. Het is de bedoeling dat kandidaten/sollicitanten voldoen aan de voorwaarden, die zijn omschreven in die vacature. Ken de inhoud van de vacature goed, zodat je precies weet wat een bedrijf of organisatie in een persoon zoekt. Hetgeen in de vacature als belangrijke eigenschappen worden vermeld, dienen in het rollenspel terug te komen. Dit kun je prima voorbereiden door de punten uit de vacature te halen en deze vervolgens allemaal optimaal te oefenen, zodat duidelijk wordt dat jij ook daadwerkelijk over deze eigenschappen beschikt.

Oefenen rollenspel met een goede tegenstander

Het oefenen van een rollenspel kun je niet alleen. Je kunt wel de filmpjes van rollenspellen online bekijken en daar veel informatie uithalen. Voor het “echte” werk heb je een tegenspeler nodig. Dit kan een vriend zijn, maar ook een professionele coach is aan te bevelen. Je weet dat je in een lastige situatie zult komen en dat het je niet gemakkelijk zal worden gemaakt. Door dit vaak te oefenen krijg je ook stressvolle situaties onder de knie.

Laat je niet buiten spel zetten

Tijdens het rollenspel voor je assessment kan er best wat mis gaan. Er zijn zoveel situaties mogelijk, dat je niet overal op voorbereid kunt zijn. Gaat het op een bepaald moment niet zo lekker, laat je niet uit het veld slaan en ga rustig verder. Als jij je goed hebt voorbereid zul je de rest van de test tot een goed einde brengen, omdat je alle andere tips goed gebruikt. Door een gedegen voorbereiding, zelf rollenspellen oefenen en veel kijken en luisteren naar rollenspellen die je online kunt vinden, zul je de draad weer op kunnen pakken en niet dicht klappen. Bereid je ook daar op voor, wat doe je als….?

Dit filmpje gaat over fouten maken:

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan


Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book
arrow_drop_up arrow_drop_down